2009-06-09 17:00:09• hírek • Venczel Katalin/MTI

Háttér: a baloldal kudarcának okai

Miközben a gazdasági válságért hibáztatható európai és amerikai döntéshozók pénzügyi felelőtlensége a kapitalizmus megkérdőjelezésének intellektuális vitáját váltotta ki a világban, a válság kitörése óta tartott első európai szavazáson a választók nem fordultak a szocialista ideológiai felé és a baloldali pártok jelentős vereséget szenvedtek. Az ellentmondás okait elemezte kedden a Le Figaro című francia konzervatív napilap. A Le Monde szerint a francia Zöldek előtörése azt jelzi: a baloldal új arca a politikai ökológia lehet.

A Le Figaro szerint a baloldali kudarc alapvetően három dologgal magyarázható. Renaud Girard külpolitikai újságíró véleménye szerint az egyik legfontosabb: az európai középosztály megértette, beleértve a közép-európai országokat is, hogy a szociális egyenlőség és az állami támogatás erényeivel nem lehet többé kampányolni: a gondviselő állam körüli vita Nyugat-Európában már a múlté, mert mindenki tudja: az államadósság felhalmozásán kívül már nincs miből finanszírozni.

A klasszikusan szocialista programok, mint például a német szociáldemokratáké, nem hoztak sikert a választáson, mert nem tudtak új javaslatokkal szolgálni a társadalmi berendezkedés; a tőkeelosztás, a munkaidő, a családos anyák vagy az innováció fejlesztésének területén - véli a lap.

Pszichológiai oknak jelöli meg a Le Figaro újságírója azt, hogy az európaiak a világot egyre veszélyesebbnek látják a gazdasági bizonytalanság, a Közel-Kelet instabilitása; az izraeli-palesztin konfliktus, az iráni nukleáris program, valamint az afganisztáni és a pakisztáni helyzet súlyosbodása miatt. A katonai kérdéseket illetően pedig a választók általában jobban bíznak a jobboldalban, mint a baloldalban - hangsúlyozza a Le Figaro.


Angela Merkel és Nicolas Sarkozy
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy


Harmadik okként említi a lap a belpolitikai összefüggéseket: a két nagy uniós tagállamban, Németországban és Franciaországban is a kormányon lévő jobbközép nagyon korán megkezdte a válságkezelést, még mielőtt a baloldal bármilyen javaslattal szolgált volna. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is a kapitalizmus erkölcsössé tételét és a nemzetközi pénzügyi világ szabályozását hirdette meg. Mindkét kormány a munka becsületének visszaállításán és azon dolgozik, hogy az állami segítségre való várakozás helyett saját vállalkozások elindítására ösztönözze a választókat - mutat rá a Le Figaro.

A Le Monde című napilap kedden délután megjelent számának címlapján közölt szerkesztőségi cikkében úgy véli, hogy a baloldali kudarccal és a kapitalizmus válságával magyarázható a Zöldek óriási előretörése. Daniel Cohn-Bendit vezetésével a Zöldek ugyanis éppen a piac mindenhatóságába vetett hittel szemben kínálnak alternatívát. A politikai ökológia nem egyszerűen a környezetvédelmet jelenti, hanem az olyan alapanyagokhoz való hozzájutás szociális egyenlőtlenségének megszüntetését, mint az ivóvíz vagy az élelem.

A baloldal teljes szétesése pedig a Le Monde szerint felgyorsította egy olyan új politikai formáció térnyerését, amely ismét az embert helyezi középpontba a technológiától és a pénz hatalmától megfelelő távolságba. A politikai ökológia lehet a jövő baloldalának új arca és a jobboldal új ellenzéke - írta a Le Monde.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: